VTS (Vessel Traffic Services)

Verklaringhouders

Kapiteins die op regelmatige basis en met eenzelfde schip een van de kusthavens (Zeebrugge, Oostende of Nieuwpoort) aandoen, kunnen vrijgesteld worden van loodsplicht. Dergelijk 'Pilot Exemption Certificate' of ‘Verklaring van Vrijstelling’ reikt de afd. Scheepvaartbegeleiding uit, samen met het loodswezen. De vrijstelling is gebonden aan een bepaald traject (vanuit zee naar één kusthaven) en aan één of meer schepen.  Bovendien moet de kandidaat houder zijn van het kapiteinsbrevet en werken bij een reder/agentuur.

Om het certificaat te bekomen, dient de kandidaat een schriftelijke aanvraag in en moet hij/zij slagen in een examenprogramma. Een examencommissie beoordeelt mondeling de theoretische kennis van de kandidaat en toetst via proefreizen of er voldoende praktische vaardigheden aanwezig zijn. Het certificaat heeft een geldigheidstermijn van twaalf maanden die kan worden verlengd als de kapitein op zijn traject binnen de termijn 24 aanlopen en 24 afvaarten aflegt. Slaagt hij hier niet in dan wordt de verklaring ingetrokken.

Een soortgelijke vrijstelling bestaat ook voor kapiteins die op regelmatige basis via Vlissingen de havens van Gent of Antwerpen aandoen.

Organisatie en uitreiking van de verklaring van vrijstelling door de afdeling Scheepvaartbegeleiding via Cindy Geentjens (cindy.geentjens@mow.vlaanderen.be)

 

Contacteer ons

CONTACTEER ONS

T 059 342 440

Heb je nog een vraag?
Neem dan snel contact met ons op.


Scheepvaartbegeleiding respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren. Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op meer informatie

Ik heb het begrepen