Welkom op de website van de afdeling Scheepvaartbegeleiding

Belangrijk bericht voor de brug van Zelzate:

Er worden geen brugopeningen voor het scheepvaartverkeer gepland:

  • op alle werkdagen van 07:40 tot 08:00 en van 16:40 tot 17:00;
  • indien het zicht minder dan 250 meter bedraagt;
  • bij windstoten vanaf 9 Bft of harder, richting zuid, zuidwest of west.
 

 

U vindt  hier informatie over de diensten die de afdeling aan de scheepvaart verleent. Onze hoofdopdracht is de scheepvaart veilig en vlot te laten verlopen naar en van de Vlaamse en Zeeuwse havens. Om dit te verzekeren, vangen we de scheepvaart vanaf de Frans-Belgische grens visueel, auditief en elektronisch op via Vessel Traffic Services (VTS).
Het verschil met de loodsen duiden we als volgt aan: 'The pilot controls the vessel, the VTS controls the space'. Bij ongevallen op zee speelt het Maritiem Reddings-en Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende een cruciale rol.

Scheepvaartbegeleiding heeft volgende taken:

  • de scheepvaart vlot en veilig laten verlopen op de maritieme toegangswegen naar en van de Vlaamse zeehavens door het verlenen van Vessel Traffic Services (VTS);
  • beheer en exploitatie van de Schelderadarketen (SRK);
  • het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer (GNB) met Nederland realiseren;
  • reddings- en sleepactiviteiten op zee ondersteunen en coördineren als SAR-autoriteit (Search And Rescue) vanuit het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) Oostende;
  • informatie en de nodige apparatuur beschikbaar stellen aan de loodsdiensten om loodsen doelmatig in te zetten voor het geven van Loodsen Op Afstand (LOA);
  • beheren en opvolgen van de overeenkomsten tussen het Vlaams Gewest en de vier Vlaamse havenkapiteinsdiensten in het kader van het Havendecreet.

Laatste Nieuws

04
Apr2018

NACGF expert meetings 2018

Op 26 maart 2018 mocht het secretariaat Kustwacht een honderdtal vertegenwoordigers van buitenlandse kustwachtorganisaties verwelkomen. Die waren naar Oostende afgezakt voor de expert meetings van het North Atlantic Coast Guard Forum (NACGF) die doorgingen van 26 maart tot 29 maart 2018. Ook verschillende van onze Belgische kustwachtpartners tekenden present.

Lees meer...
12
Mar2018

kick-off MAiDEN-project

De kustwachtcentrale bestaat uit twee operationele centra: het MRCC en het MIK. Het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende is het eerste meldpunt voor ongevallen op zee. Het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK) in Zeebrugge, waar douane, scheepvaartpolitie en Defensie samenwerken, gaat na of alle wetten op zee worden nageleefd.

Lees meer...
01
Feb2018

Belgian Boatshow

De Belgian Boat Show blaast 30 kaarsjes uit dit jaar. Van 10 tot en met 12 en van 16 tot en met 18 februari worden de waterratten op hun wenken bediend in Flanders Expo.

Lees meer...
12
Jan2018

MRCC Oostende komt tussen bij operatie in buitenlandse wateren

Een Belgisch koppel met twee jonge kinderen maakt een lange reis met hun catamaran en had op 29/12/2017 voor het laatst contact met de familie in België. 

Lees meer...
11
Jan2018

Opleiding Maritieme Communicatie

Eind 2017 publiceerde IALA-Guideline 1132 over VTS VHF Voice Communicatie.

Lees meer...
Decreet

SB-DECREET

Dit decreet gaat over de begeleiding van de scheepvaart op de maritieme toegangswegen ...