Welkom op de website van de afdeling scheepvaartbegeleiding

U vindt  hier informatie over de diensten die de afdeling aan de scheepvaart verleent. Onze hoofdopdracht is de scheepvaart veilig en vlot te laten verlopen naar en van de Vlaamse en Zeeuwse havens. Om dit te verzekeren, vangen we de scheepvaart vanaf de Frans-Belgische grens visueel, auditief en elektronisch op via Vessel Traffic Services (VTS).
Het verschil met de loodsen duiden we als volgt aan: 'The pilot controls the vessel, the VTS controls the space'. Bij ongevallen op zee speelt het Maritiem Reddings-en Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende een cruciale rol.

Scheepvaartbegeleiding heeft volgende taken:

  • de scheepvaart vlot en veilig laten verlopen op de maritieme toegangswegen naar en van de Vlaamse zeehavens door het verlenen van Vessel Traffic Services (VTS);
  • beheer en exploitatie van de Schelderadarketen (SRK);
  • het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer (GNB) met Nederland realiseren;
  • reddings- en sleepactiviteiten op zee ondersteunen en coördineren als SAR-autoriteit (Search And Rescue) vanuit het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) Oostende;
  • informatie en de nodige apparatuur beschikbaar stellen aan de loodsdiensten om loodsen doelmatig in te zetten voor het geven van Loodsen Op Afstand (LOA);
  • beheren en opvolgen van de overeenkomsten tussen het Vlaams Gewest en de vier Vlaamse havenkapiteinsdiensten in het kader van het Havendecreet.

Laatste Nieuws

10
Aug2017

'de kust is veilig'

Eind augustus komt op de zender VIER een reality-reeks 'de kust is veilig' waar onze afdeling een rol speelde, de trailer kan u alvast hier bekijken: 

https://www.vier.be/embed/video/public/14111

29
Jun2017

Gezamenlijk havenneutraal platform in het Scheldegebied

In het kader van de ketenwerking wordt een onderzoekstraject opgezet om met een gezamenlijk havenneutraal platform nautische IT-gegevens uit te wisselen. Om het scheepvaartverkeer (zowel zee- als binnenvaart) nog efficiĆ«nter te beheren, is er nood aan een soort van grensoverschrijdende kruispuntbank met nautische info voor het Scheldegebied.

Lees meer...
29
Jun2017

Verbeterde ondersteuning voor de havens van Gent en Zeebrugge door de afdeling Scheepvaartbegeleiding.

In het tweede kwartaal van 2017 heeft de afdeling Scheepvaartbegeleiding een aanpassing uitgevoerd aan de radarsystemen van de havens van Gent en Zeebrugge. Door een verdere integratie binnen de beheeromgeving van VTS, kan nu een vergelijkbare ondersteuning geboden worden  waar VTS, GNA, MRCC en MIK al enige tijd van genieten. 

Lees meer...
12
Jun2017

Vacature adjunct celhoofd VTS (voor personeelsleden binnen Vlaamse overheid)

Deze vacature is een interne vacature. Enkel medewerkers van de Vlaamse overheid kunnen voor deze vacature solliciteren tot en met 9 juli.
Lees meer...
01
Jun2017

Nog veiliger naar zee met SEAfety First

Met 82 bemande reddingsposten is de Vlaamse kust voor strandgangers een van de veiligste ter wereld. Redders, waarschuwingsborden, vlaggen en boeien zorgen ervoor dat we zorgeloos kunnen genieten van een dagje zon, zee en strand. 

Lees meer...
Decreet

SB-DECREET

Dit decreet gaat over de begeleiding van de scheepvaart op de maritieme toegangswegen ...